Trivsel & Ordningsregler
GEMENSAMMA REGLER
Botrivsel
Mellan kl. 22.00 och 07.00 ska det vara så pass tyst att din granne kan sova. Det betyder också att du efter 22.00 inte kan ha TV, musik, samtal mm på en ljudnivå som hörs in till dina grannar.
Ska du ha fest, prata med dina grannar och varsla dem i tid. För bästa botrivsel bör du helt enkelt visa allmän hänsyn både inom- och utomhus.
Fordon
Alla i föreningen har möjlighet till parkeringsplats, dels i carportarna längst radhuskropparnas kortsidor och dels mellan storvillorna. Där ska bilarna parkeras.
Vi har även möjlighet att parkera längst radhusen – detta är dock kommunens mark och ska endast användas under korta perioder. Det är därför ingen heller någon uppställningsplats - så inga fordon såsom släp, husvagn, båtar eller dylikt får parkeras på detta område. Annars riskerar föreningen böter.
Tänk också på att köra försiktigt på Penselgränd, där många barn leker och inte tänker på att det kan komma en bil eller mc.
Djur
Se till att dina husdjur inte stör dina grannar.
Hundar får inte lämnas utan tillsyn i husen eller lägenheterna så att grannar störs. Se också till att hundarna inte springer utan koppel när de rastas så det stör dina grannar. Hundarna får inte heller under några omständigheter springa in på andras tomt.
Tvättstugan
Lämna tvättstugan så som du vill finna den. Efter avslutat tvättpass ska tvättstugan städas. Maskiner och golv ska rengöras ordentligt. Det är viktigt att filter i torktumlare och torkskåp rengörs efter varje torkning. Detta görs lättast med en lätt fuktad trasa.
Fel på maskiner ska omgående anmälas till styrelsen. Lägg också ett meddelande på maskinen om att den är ur funktion.
Se också till att släcka efter dig för att inte slösa på elen.
Städdagar
Två gånger om året organiseras gemensamma städdagar, en gång på våren och en gång på hösten. På så sätt tar vi alla gemensamt hand om våra gemensamma utrymmen och ser till att våra omgivningar bevaras och underhålls. Vi avslutar städdagarna med grillning med tilltugg och dryck.
Det gemensamma trädgårdsförrådet
Då all mark runtom föreningens fastigheter tillhör föreningen har vi alla tillgång till det gemensamma trädgårdsförrådet. Alla verktyg och maskiner får lånas under användningstiden och ska lämnas tillbaka så fort du är klar med dem – rengjorda och i gott skick.
Var försiktig om verktygen. Skulle något ändå gå sönder under tiden som du använder det, kontakta styrelsen direkt.
Andrahandsuthyrning av bostadsrätt
Om du funderar på att hyra ut din lägenhet eller radhus i andra hand, krävs det att du har rimliga skäl såsom tillfälligt arbete på annan ort, studier på annan ort, utlandstjänstgöring eller sjukdom.
En skriftlig ansökan ska skickas till styrelsen som beviljas på högst ett (1) år. Om du får tillstånd, tänk på att du är ansvarig för att månadsavgiften betalas, du är ansvarig för att hyresgästen inte stör andra boende eller skadar föreningens egendom och följer trivselreglerna.
Styrelsen har även rätt att kräva en kreditupplysning på hyresgästen. Andrahandsuthyrning utan tillstånd kan leda till uteslutning ur föreningen.
Ombyggnad/renovering av ditt radhus eller din lägenhet
Om du planerar att renovera ditt radhus eller lägenhet bör du göra det i enlighet med rådande byggregler. Ombyggnader som innefattar ingrepp i installationer, nedtagning eller uppsättning av väggar, flyttning av dörröppning etc. kräver tillstånd från föreningen.
Bostadsrättsinnehavaren är fullt ansvarig för sin bostadsrätt och en felaktigt utförd åtgärd bekostas av bostadsrättsinnehavaren.
Se också till att stämma av med dina grannar innan du börjar så de är medvetna om att det kan förekomma oljud från byggandet.
Om du installerar en ny köksfläkt, får den under inga omständigheter kopplas till det centrala ventilationssystemet, då det kommer störa ventilationen för dina grannar.
Byggsopor som din renovering producerar får inte ställas upp i trapphuset, soprummet eller på föreningens mark. Som privatperson kan du lämna grovsopor på återvinningsstationen. Vid transport av byggsopor är det viktigt att soporna är väl inslagna och att trappuppgångar skyddas med golvpapp.
Kollonilotter
Föreningen har ett antal kollonilotter, som några av våra medlemmar tar hand om. Till dessa hör en kompost som endast får användas till kollonilotternas avfall.
TILL DIG SOM RADHUSÄGARE
Även om det yttre av radhusen tillhör föreningen, är du som radhusinnehavare ansvarig för att ta hand om marken och allt därtill.
Hängrännor
För att undvika fuktskador måste hängrännorna rensas kontinuerligt av radhusägaren.
Staket
Underhåll av staketen är radhusägarens ansvar. Om man vill byta ut sitt staket får man bekosta det själv och bytet måste stämmas av med styrelsen. Dessutom får det nya staketet stämmas av med grannarna i samma huskropp – då staketet måste vara detsamma för varje huskropp.
Vindsförråd
Vindsförråden får endast användas för det ändamålet de är ämnade till - som förråd. Man får inte under några omständigheter göra några ingrepp på ytorna såsom att inreda eller isolera vindsförråden, då dessa tillhör föreningen och dess byggplan och försäkring.
TILL DIG SOM LÄGENHETSÄGARE
Underhåll av storvillorna
Även om det yttre av storvillorna tillhör föreningen, är du som lägenhetsinnehavare ansvarig för att ta hand om underhållet av trappuppgångarna och området runtomkring din storvilla såsom gräsklippning, snöröjning, byte av lampor och rensning av stuprännorna.
Varje hushåll är ansvariga för underhållet en vecka i taget, enligt ett schema som finns innanför ytterdörren i respektive storvilla.
Städningen av storvillorna omfattar sopning och våttorkning av golvytan i trappuppgångarna en gång i veckan. Sopborste samt mopp går att hitta i varje trappuppgång.
Vår förening har valt att ta hand om underhållet själva i storvillorna, vilket innebär att varje hushåll får ta hand om underhållet endast var 7:e vecka. Fördelen är att vi inte behöver ta in entreprenad som kostar extra och som då skulle belasta våra avgifter.